Aanpasbare maagband download de PDF

maagband3

Deze ingreep is onder te brengen in de groep van de restrictieve operaties of operaties met het doel de dagelijkse voedselinname sterk te beperken. 

Deze ingreep zal een belangrijke invloed hebben op uw leven. Deze brochure wil u de komende maanden en jaren bijstaan met richtlijnen over hoe u het gewenste gewichtsverlies kan bekomen, alsook hoe u mogelijke complicaties kan vermijden. Uw engagement is van kapitaal belang om een succesvolle behandeling te garanderen.

De techniek van de SAGB [Zweedse Aanpasbare Maagband] bestaat erin:

1. Een band te plaatsen rond het bovenste deel van de maag.
2. Deze band vernauwt de maag en deelt ze op in twee delen zodat ze de vorm krijgt van een zandloper.
3. Het bovenste deel van de maag [het maagreservoir] heeft slechts een inhoud van ongeveer 15 ml.
4. Nadat u een kleine hoeveelheid voedsel hebt gegeten die net voldoende is om het nieuw gevormde maagreservoir op te vullen, treedt er snel een volheidsgevoel op.
5. U zal dus minder eten, minder honger hebben en geleidelijk uw overgewicht verliezen.

Het resultaat is een gezondere levensstijl met minder risico op secundaire ziekten [co-morbiditeiten] als gevolg van obesitas, maar u zal ook uw eetgewoonten moeten veranderen.

Hoewel de SAGB u helpt om een houdbaar gewichtsverlies te bekomen, is het geen vermageringsmethode die vanzelf werkt. Het is bijzonder belangrijk dat u uw postoperatief dieet opvolgt en dat u uw gedrag aanpast om een succesvol gewichtsverlies te bekomen en om complicaties te vermijden. Het is eveneens belangrijk dat u uw gewicht en algemene gezondheidstoestand [bloeddruk en polsslag] regelmatig laat controleren.

De eerste 4 tot 8 weken na de operatie zal u slechts weinig gewicht verliezen, omdat de maagband geleidelijk moet aangepast worden. Beschouw deze fase als de aanloop naar het echt vermageren en plan uw gewichtsverlies over een langere periode [ongeveer 2 jaar].