BPD of Scopinaro procedure download de PDF

scopinaro01

De Biliopancreatische derivatie is één van de operaties voor de behandeling van ziekelijke zwaarlijvigheid. Sedert meer dan 20 jaar wordt deze techniek in onze dienst uitgevoerd op meer dan 2.000 patiënten. Sedert 2002 wordt deze ingreep hoofdzakelijk laparoscopisch (via 6 of 7 kleine gaatjes) uitgevoerd. De meeste patiënten verlaten het ziekenhuis reeds na 5 of 6 dagen.

Door deze ingreep beogen wij een definitief gewichtsverlies met een gemiddeld eindgewicht rond de 30 % overgewicht. Dit eindgewicht is grotendeels afhankelijk van het initieel overgewicht. Bij superobese patiënten met een overgewicht > 120 % kan het eindgewicht boven de 40 % overgewicht liggen.  Met een initieel overgewicht beneden de 100 % kan het eindgewicht zelfs minder dan 20 % overgewicht bedragen.

Deze ingreep werkt dankzij twee mechanismen:

1. Een tijdelijk voor het gewichtsverlies.
2. En dan een definitief voor het behoud van dit verlies.

Het mechanisme voor gewichtsverlies is gebaseerd op het kleinere maagvolume na de distale gastrectomie, welke snel ledigt in een distaal darmsegment via een brede gastro-enterotstomie. De patiënt vertoont een tijdelijk verlies aan eetlust, soms gepaard met een « postcibal syndrome » (epigastrisch krampachtig gevoel na voedselinname).

Het mechanisme voor het gewichtsbehoud is dit van de biliopancreatische derivatie zelf, welk een definitieve en electieve malabsorptie veroorzaakt voor vet en koolhydraten.

De vermagering is het belangrijkst gedurende de eerste 6 maanden. Na 12 tot 18 maanden wordt het eindresultaat bereikt.