• Nederlands
 • Français
 • English
 • Gastric Bypass

  Een gastric bypass is een operatie waarbij de maag wordt verkleind en een klein deel van het spijsverteringskanaal wordt omgeleid. De gastrische bypass is dus een gecombineerde ingreep waarbij zowel een beperkte voedselinname als een verminderde opname van voedingsstoffen beoogd wordt.

  Tijdens de operatie wordt aan de ingang van de maag een klein maagzakje afgescheiden van de maag. Dit maagzakje heeft het volume van 2 middenvingers. De rest van de maag blijft gewoon zitten. Na verloop van tijd zal dit een weinig uitzetten. Het kleine maagzakje wordt dan verbonden met de dunne darm (overbrugging of bypass) meestal met nietjes. Hierdoor kan je minder eten en neem je minder voedingsstoffen op.

  Door de verminderde opname van de voeding en de vitaminen die deze bevat, is het dagelijks innemen van een multivitaminenpreparaat absoluut noodzakelijk na deze operatie, vooral in de eerste 6 maanden na de ingreep.

  Bovendien moet je na deze ingreep de inname van suikers en alcohol sterk beperken, omdat je daardoor een kans hebt op  ‘dumping’-klachten. Indien de dumping zich voordoet lijkt het net alsof je een ernstige appelflauwte krijgt, met zweten, hartkloppingen en in uitzonderlijke gevallen diarree tot gevolg. Met de inname van alcohol moet je er rekening mee houden dat je veel sneller dronken wordt.

  Variant – banded gastric bypass

  Deze ingreep is identiek aan de gastric bypass met uitzondering dat er een ring rond de maagzak word geplaatst om dilatatie (uitzetting) van maagzakje en dunne darm te voorkomen.

  Resultaten

  Gewicht
  Studies van grote reeksen patiënten hebben aangetoond dat één jaar na de ingreep gemiddeld 77 % van het overgewicht is verdwenen. Bij een patiënt met een overgewicht van 50 kg betekent dit bij voorbeeld een gewichtsverlies van 38 kg na 1 jaar.

  Na 10 jaar bestaat er nog steeds een gemiddeld verlies van overgewicht van 60 %. Dit zou hoofdzakelijk te maken hebben met het voedingspatroon van de patiënten en kan zodoende individueel zeer verschillend zijn.

  Evolutie van gewichtsverlies na een gastric bypass

  Deze grafiek vergelijkt de resultaten na een gastric bypass met en zonder ring. De standaard gastric bypass heeft na 5 jaar nog aanvaardbare resultaten, maar de bypass met ring doet het duidelijk beter met een stabieler gewichtsverlies.

  Andere gunstige effecten

  Meer dan 90 % van de co-morbiditeiten (aandoeningen ten gevolge van de zwaarlijvigheid) verdwijnen of verbeteren dankzij deze ingreep, zoals hoge bloeddruk, type II suikerziekte, rugpijn, slaapapnoe, depressie en andere.

  Opgeloste of verbeterde co-morbiditeiten na de Gastric Bypass

  Voordelen van bypass

  • De gastric bypass is omkeerbaar.
  • Snel volheidsgevoel bij het eten
  • Verminderd hongergevoel in de eerste maanden tot zelfs jaren na de ingreep.
  • Dumping: dit zijn klachten die optreden dadelijk na de maaltijd en kunnen gaan van vaag onwel gevoel tot zweten, hartkloppingen, misselijk zijn. Deze klachten worden vooral uitgelokt door het eten van suikers, drinken van alcohol of te snel eten. Hierdoor gaan patiënten deze zaken vermijden en trager gaan eten met een betere vermagering tot gevolg.
  • Snelle vermagering met gemiddeld verlies van ¾ van het overgewicht. De vermagering stopt na 1 tot 1 ½ jaar afhankelijk van uw overgewicht.
  • Hoge bloeddruk, suikerziekte, hoge cholesterol in bloedwaarden zullen verbeteren. Suikerziekte en ook slaapapnoe kunnen zelfs verdwijnen. U krijgt meer energie en een versterkt zelfbeeld. U krijgt terug meer zin in seks.
  • Uw levenskwaliteit verbetert.

  Nadelen van gastric bypass

  • Dumping: soms kan de dumping te sterk uitgesproken zijn met te sterke vermagering.
  • Vitamine tekort kan optreden op middellange termijn.
  • Om deze reden is een regelmatige controle belangrijk. Bij deze controle bevragen wij u over uw toestand en kijken we de bloedwaarden na. Deze controles zijn even belangrijk als uw gewichtsverlies!