• Nederlands
  • Français
  • English
  • Plastische Chirurgie

    Plastische chirurgie na vermageringsoperatie

    Het belangrijkste doel van een vermageringsoperatie is het gunstig effect op de gezondheid met het oplossen of verbeteren van de co-morbiditeit (aandoeningen als gevolg van het overgewicht). Dit gaat tevens gepaard met een belangrijk gewichtsverlies. Na zo een ingreep voelt de patiënt zich meestal ook veel gezonder en met meer levenslust. Men voelt zich beter in zijn “vel”. Maar het is nu juist de huid die wat spelbreker kan zijn. Vier op vijf van de patiënten na een vermageringsoperatie hebben huidoverschot in min of meerdere mate. In sommige gevallen kan dit zo uitgesproken zijn dat het problemen kan geven in de sociale of intieme omgang. Maar het kan ook gezondheidsproblemen geven zoals de huid die kapot gaat in de plooien onder de hangbuik. In sommige gevallen kan de huid zelfs beginnen “flapperen” onder de bovenarmen of ontstaat er wrijving ter hoogte van de dijen.

    Er bestaat nog steeds het verkeerde idee dat zalfjes of sporten dit probleem kunnen verhelpen. Bij uitgesproken huidoverschot, kan alleen plastische chirurgie een oplossing bieden.

    Een lift van de armen, buik en dijen wordt in onze dienst aangeboden.

    Voor problemen met de borsten of andere plastische of esthetische correcties werken we samen met een plastisch chirurg.

    In het kort behandelen we deze drie ingrepen. Foto’s met voorbeelden mogen van de Orde van Geneesheren echter niet vrij online geplaatst worden. Tijdens een consultatie wordt hier natuurlijk uitgebreid op ingegaan.

    Buiklift of abdominoplastie

    Door de belangrijke vermagering ontwikkelen een groot aantal van de mensen een “vetschort” of “hangbuik”. Vier op 5 van de patiënten zouden hier mee te kampen krijgen. Bij sommige patiënten kan het wel sterk uitgesproken zijn. Onder de plooien gaat de huid soms defect met kloven en schimmelinfecties tot gevolg.

    Bij deze ingreep wordt de huid met het onderhuids vet weggenomen van juist boven de pubis tot boven de navel. De navel zelf wordt ter plaatse gelaten en nadien terug op de juiste plaats ingeplant. Hiervoor is een litteken nodig van de ene naar de andere heupkam. Dit litteken komt meestal volledig in de slip te liggen zodat nadien ook nog een bikini kan gedragen worden. ´

    Vóór de ingreep wordt eerst duidelijk uitgelegd wat er kan verwacht worden, zodat er geen irreële verwachtingen blijven bestaan.

    Na de ingreep wordt een groot kleefverband aangebracht voor twee weken. Na het verwijderen van de verbanden wordt nog een elastische buikband aangeraden voor enkele weken.

    Zoals elke heelkundige ingreep kan ook deze ingreep complicaties hebben.

    Mogelijke verwikkelingen

    • Bloeding: alvorens sluiten van de wonde, wordt uitgebreid alles gecontroleerd op een mogelijke bloeding. Toch kan er zich de dag nadien nog een bloedopstapeling voordoen onder de huidflap. Soms wordt dit onder een lichte verdoving verwijderd.
    • Infectie: een infectie onder flap kan zich voordoen, maar is eerder zeldzaam. De etter moet dan verwijderd worden en de wonde gespoeld.
    • Verminderde gevoeligheid boven de pubis: de huid wordt boven de navel vrijgemaakt en tot aan de pubis gebracht waardoor de huid terug mooi wordt opgespannen. Dit geeft soms een verminderde gevoeligheid van een stukje huid tussen de navel en de pubis. Deze kan recupereren na verloop van tijd, maar soms kan een stukje gevoelloze huid blijven bestaan.
    • Huidnecrose boven de pubis: in zeer zeldzame gevallen kan de bevloeiing van een stukje huid van de flap boven de pubis afsterven. Dit kan uitzonderlijk voorkomen en dan vooral bij diabetes patiënten of zware rokers. De genezing duurt dan wel veel langer. Een nieuwe ingreep kan later nodig zijn om het litteken uit te snijden.

    Tussenkomst van mutualiteit/ hospitalisatieverzekering?

    Na een belangrijk gewichtsverlies kan er, in geval van functionele hinder, gedeeltelijke terugbetaling verkregen worden, zowel van de mutualiteit als de hospitalisatieverzekering. Dit wordt tijdens de consultatie besproken.

    Armlift of Brachioplastie

    Ook ter hoogte van de bovenarmen kan er een storend huidoverschot ontstaan. Dit geeft niet alleen een esthetisch probleem, maar kan ook storend zijn bij het bewegen van de armen (flapperend gevoel).

    Met een ellipsvormige insnede aan de binnenzijde van de arm wordt de overtollige huid weggenomen. Het litteken ligt volledig tussen de arm en het lichaam en gaat van de ellenboog tot in de oksel.

    Tussenkomst van mutualiteit/ hospitalisatieverzekering?

    Zoals voor de buiklift is er ook hier een terugbetaling voorzien met dezelfde opmerking als hierboven vermeld

    Dijlift

    In geval van “zware” dijen kan er na een belangrijke vermagering ook hier een storend huidoverschot ontstaan. Vooral aan de binnenzijde kan de huid gaan hangen. Naast het esthetisch probleem, kan de huid tussen de dijen gaan wrijven bij het stappen en zelfs “kapot” gaan. Sommige patiënten lossen dit op door bvb een fietsbroek te gaan dragen om de wrijving tegen te gaan. Soms aan dit probleem verholpen worden met een insnede juist onder de lies, maar in de meeste gevallen is een uitgebreider resectie nodig met een litteken tot aan de knie. Het litteken bevindt zich tussen de dijen en wat naar achter zodat het bij normaal staan of stappen niet zichtbaar is.

    Na de ingreep wordt een elastisch broek tot aan de knieën aangebracht. Er wordt aangeraden deze verschillende weken te dragen om een zo mooi mogelijke genezing te bekomen.

    Mogelijke verwikkelingen:

    • Bloeding en belangrijke infectie zijn eerder uitzonderlijk.
    • Seroma of vochtopstapeling onder de huid komt af en toe voor en is moeilijk te voorspellen. Deze kunnen hardnekkig zijn en dienen dan regelmatig worden aangeprikt om ze leeg te maken.

    Tussenkomst van mutualiteit/ hospitalisatieverzekering?

    Zoals voor de buiklift is er ook hier een terugbetaling voorzien met dezelfde opmerking als hierboven vermeld.

    Hospitalisatie

    De patiënten worden meestal de ochtend van de ingreep opgenomen. Een verblijf in het ziekenhuis van 2 dagen wordt aangeraden, maar dit hangt natuurlijk van de ingreep en de patiënt af

    Borstcorrecties

    Bij een belangrijke vermagering verliezen ook de borsten aan volume en kunnen ze gaan “hangen” (ptosis).

    Voor de borstcorrecties (borstvergroting of lifting) verwijzen wij u graag door naar onze plastische chirurg.